Cvičení V/2016; 7.8.

09.08.2016 02:31

Čekání na report z Protectoru (jehož sepisování je vzhledem k délce a povaze této akce poněkud zdlouhavější) si mezitím můžete vyplnit reportem z neděle 7.8.2016, kdy jsme opět provětrali kožichy a hlavně u pušek a pistolí na menším cvičení s tématikou CQB.

Po útlumu aktivit po Protectoru jsme opět vyrazili do terénu na další cvičení. Účast ve složení Ermine, Toretto, Fruity, Radim, Šimon a Filip byla tentokrát vlivem dovolených a jiných aktivit našich členů o něco menší, i tak se nám ale den velmi vydařil a celá naše akce byla vyčerpávající a i přes občasné prázdné pasáže vyčkávání a taktizování také docela intenzivní.

Něco před devátou jsme byli na místě a Ermina hned v úvodu zastihla drobná technická závada na zbrani (kabeláž na motoru), kterou ovšem nakonec vyřešil. Je dobře, že si většina již navykla nosit s sebou do terénu vždy sadu nářadí. Ermine dále pomohl novějším členům se seřízením hop-up a dalšími drobnostmi. O (ne)milou asistenci se nám po celou dobu cvičení postarala místní nepříjemně dotěrná kočka, která nabyla dojmu, že MARTENs existuje na světě jen pro její potěšení a krmení…

Při úvodním nástupu byl oficiálně pasován další člen naší smečky Fruity (gratulujeme, info o něm brzy uveřejníme na webu). A protože se Fruity při několika předchozích příležitostech ukázal jako velmi zdatný v organizaci a také taktice, dostal na zkoušku velení na cvičení primárně on, zatímco Toretto velkou část dne jen dozoroval a Ermine se zapojil aktivně do boje jako opozitní skupina. Do prostoru dále dorazil ještě jeden hráč, který se s námi do bojů v první části dne aktivně zapojil, my mu tímto samozřejmě děkujeme.

Tým se dále rozdělil na dvě menší opozitní skupiny Fruity, Radim a Šimon vs. Ermine, nováček Filip a onen přítomný hráč.

V první části dne jsme absolvovali týmovou přestřelku a dále záchranu a eskortu VIP osoby. Jednoznačně zde excelovala Fruityho skupina, kde Fruity výborně zvládl velení a taktiku v prostoru, Šimon se projevil jako schopný a obratný střelec a Radim vše doplnil svými letitými zkušenostmi. Pozadu nezůstal ani nováček Filip, který v jednu chvíli zůstal sám na tři hladové protihráče, přesto se mu podařilo nedat svůj krk zadarmo. Pro nováčka je vždy největší stres, když zůstane při své první bojové akci sám v poli, Ermine by o tom mohl vyprávět (při svém prvním bojovém střetu v kůži mladičkého zelenáče zůstal sám v zákopu proti pěti zuřivým a zkušeným starým psům a odnesl si prostřelený ret)… Filip se s tím ale vypořádal skvěle.

Do druhé části dne se zapojil také Toretto a dorovnal počty, jelikož hráč mimo náš tým po obědě vyrazil domů.

Druhou část dne jsme začali speciální bojovou situací ve tmavém sklepě pod jednou z budov, kde se Toretto a Ermine ukryli a zadali ostatním jednoduchý plán – dobývat. Toretto a Ermine se ve sklepě samozřejmě velmi dobře připravili a nastražili několik falešných cílů a dalších věcí na odvedení pozornosti. Dobývající skupina i přes svá ega rozhodně nebyla úplně v klidu, když scházela do tmavého sklepení, což dokazuje mylná střelba jednoho z nich do vlastních řad… Poté konečně přišla na řadu přestřelka s tím pravým nepřítelem, při které Toretto vybaven brokovnicí nepustil skupinu příliš daleko do sklepa. Pro vyrovnání sil nakonec Toretto svou pozici opouští a posílá dva lidi pro hlavu Ermina. Těma dvěma opět patří pochvala za jejich taktiku a opatrný postup ve sklepě, kdy Ermina skrytého pod schodištěm překvapují improvizovaným štítem. Úsměvy na tváři si odnášíme všichni a Ermine k tomu jako bonus vyfasoval krvavý šrám na ruce.

Následoval klasický scénář dobývání budovy se vstupem dobyvatelů z vnějšího prostoru. Po přeskupení opozitních týmů (Toretto, Ermine a Fruity jako dobyvatelé a Radim, Šimon a Filip jako obránci) a stanovení limitu 45 minut na dobytí vyráží dobývající do akce. Ermine a Fruity obchází budovu ze všech stran a postupně kousají do obránců přes okna z různých pozic, Toretto se pod domluvě odpojuje a mizí. Bez újmy a beze ztrát nakonec doráží Ermine a Fruity nepozorovaně až ke vchodu do budovy, kde naráží na Toretta, který se tam dostal před nimi. Následuje Torettův naprosto excelentní výkon, který všem bere dech. Toretto se i přes zabezpečení vchodu (past, kamínky a jiné předměty na schodišti kvůli hluku, zábrana ve dveřích) dostává neslyšně až k obráncům, které během malé chvíle s přehledem likviduje pistolí. Výkon nás všech dokazuje, že dobře zvolená taktika, koordinace, trpělivost a zdravá ochota riskovat, může vést k tomu, že i dobře bráněná budova lze dobýt a to bez „mrtvých“ v řadách obránců.

Následovala ještě poslední přestřelka, kde jsme prohodili obránce a útočníky. Na své si tentokrát přišel Ermine, jehož AK-74 zlobila a zatlačila zpoza rohu dotírajícího Radima (který však Erminovi uštědřil několik svištících ran kolem helmy) a vzala životy Filipa a Šimona. Poté bylo cvičení definitivně ukončeno.

Mohlo být asi devět večer, když jsme dorazili do svých domovů a někteří z nás si až teprve v tu chvíli uvědomili, že jsme naprosto zapomněli na čas. V dobré společnosti a při dobré akci to jde však tak nějak samo…

-Ermine-