Cvičení III/2016

19.05.2016 19:37

Cvičení, cvičení a cvičení… Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, tohle rčení MARTENs určitě nepodceňuje, zvláště pak ne před akcí Lizzard, kam se chystáme za ISAF.

Vyrazili jsme v pátek později odpoledne v sestavě Ermine, Phoenix, Toretto, Grim a nováček Radim. Po necelých dvou kilometrech pochodu mokrým terénem a se zátěží jsme se utábořili a připravili své ležení také na případný déšť.

Grim poté zůstal na místě na statické hlídce u kulometu a zbytek skupiny se vydal na noční průzkum okolí. Poučením pro nás je, že budeme více používat vysílačky a volit jiné rozestupy, hlavně pak u pátrače. Po návratu nás Grim překvapil svou velmi dobře maskovanou pozicí. Hlídky jsme poté zvolili ve dvou lidech po třech hodinách, k první dvojici se přidal také Grim. Střídání hlídek proběhlo kolem čtvrté hodiny a v osm ráno už byl celý tým opět na nohou.

Druhý den jsme věnovali nejprve nácviku taktiky a poté také střelbě. V taktice jsme vyzkoušeli nejrůznější formace v uzavřeném i otevřením terénu a dopilovali hlavně Diamant a Rojnici, dále si také upevnili a sjednotili znakování. Ve střelbě jsme konečně vyzkoušeli a porovnali dostřel jednotlivých zbraní, kde naprosto exceluje Torettův SVD Dragunov od firmy Real Sword, úctyhodný dostřel a kadenci drží rovněž Erminův nově upgradovaný SA vz.58 od firmy ARES.

Následovala pak modelová situace s pokusem o lokalizaci a útok na odstřelovače a dále další menší šarvátky mezi jednotlivými skupinkami v rámci naší formace.

Po lehkém obědu ve formě MRE, kde Ermine za své (opětovné) noční chrápání vyfasoval dětskou porci, jsme vyzkoušeli několik kusů pyrotechniky od několika výrobců a pro své využití jsme zvolili nový typ dýmovnice a také granátu pro CQB účely.

A poté už jsme se s naloženými batohy vydali opět zpět do civilizace…

Cvičení hodnotíme jako přínosné, vyzkoušeli jsme konečně pořádně náš zbraňový arzenál a opět si více upevnili taktiku a pohyb v členském jádru týmu. Opět jsme také odhalili několik málo větších či menších nedostatků a tým celkově zapracuje také na své fyzické kondici. Tímto děkuji všem zúčastněným za jejich čas a chuť vyrazit i do nepříznivého počasí. Pochvala rovněž patří nováčkovi Radimovi, se kterým jsme měli poprvé možnost působit v rámci formace. Jeho zkušenosti, všímavost a iniciativa a jeho celkový styl velmi dobře sedí k roli Pátrače a my ho na tomto postu uvidíme rádi i v budoucnu. A také Torettovi patří dík za naše další přírůstky do fotogalerie.

A ano, jak jinak, všichni jsou (opět) vděční Erminovi za jeho chrápání a za příjemné a poklidné spaní zbytku týmu (Není zač, pánové), za které si Ermine tentokrát vykoledoval sobotní střelu z SVD Dragunov přímo do svého nekrytého boku (Děkuji, pánové)…

Další cvičení bude následovat v sobotu 21.5.2016 a bude primárně zaměřeno na naše dva další nováčky Vojtu a Ondru. Instruktáže při jejich výcviku se ujme Lynx, Ermine a Exe.

-Ermine-